THEATER NA DE DAM

Als de mist optrekt.. een interactieve wandeling

U kunt hier de routebeschrijving en de wandelkaart downloaden. U heeft beide nodig voordat u met de wandeling begint. U wandelt in totaal zo'n 3,5 kilometer. De video's duren per locatie zo'n 5 a 7,5 minuten. De wandeling zal in totaal 1,5 uur duren. De wandeling start bij Zaalbergstraat 60 (vlakbij het station van Alphen aan den Rijn).

Voor vertrek:
1. Zorg dat u een opgeladen telefoon bij u heeft, u heeft voor het kijken van de filmpjes een nternetverbinding nodig.
2. Bij voorkeur neemt u ook een koptelefoon of oortjes mee, dan is de geluidskwaliteit optimaal en heeft u minder last van omgevingsgeluiden.
3. Zorg dat u QR-codes kunt scannen met uw telefoon. Sommige telefoons kunnen dat automatisch, op sommige telefoons moet u daarvoor een app op uw telefoon zetten. De meeste smartphones hebben ingebouwde QR-scanners. Sommige van de meest recente smartphones op de markt, zoals het nieuwste Google Pixel-toestel en iPhones, hebben QR-scanners in hun camera's ingebouwd. Zelfs sommige tablets, zoals de Apple iPad, hebben QR-lezers in hun camera's ingebouwd. Voor sommige oudere apparaten heb je misschien een speciale app nodig om QR-codes te lezen, maar aan deze gratis apps is geen gebrek in de Apple App Store en Google Play.

Hoe scan ik een QR-code met mijn iPhone, iPad of Android toestel tijdens de wandeling?
1.
Open de QR-lezerapplicatie of de camera op je smartphone
2. Richt hem op de QR-code, je moet je camera vanuit elke hoek kunnen richten en toch de nodige informatie ontvangen. LET OP Uw scanner scant de eerste QR die het ziet direct. let dus goed op dat u de juiste QR code scant. Het nummer van de locatie staat genoemd onder het filmpje dat u opent. Mocht u problemen met het scannen dan treft u de linkjes van de locaties ook aan in de tekst onder deze uitleg.
3. De gegevens worden direct op het scherm getoond.

Wij wensen u een mooie wandeling toe!

Extra  tijdsslots wandeldagen Bibliotheek
Omdat er voor de wandeling op 9 mei nog maar een paar plaatsen zijn, is er ook op 16 mei de mogelijkheid in het kader van Zin in Zondag de route vanuit de bibliohteek aan de Aarkade te wandelen. U ontvangt dan een geprinte route en een kopje koffie of thee voor onderweg.  U dient zich van te voren aan te melden via de site van de bibliotheek voor een tijdslot. U kunt zich hier voor de wandeling opgeven.  

ALS DE MIST OPTREKT
Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de interactieve wandeling 'Als de mist optrekt' door het centrum van Alphen aan den Rijn.

Leren schrijven of leren zwijgen? Buiten spelen of binnen blijven? Vrienden maken of afscheid nemen? Hoe ben je kind in tijden van oorlog? Bestaat er dan nog zoiets als een onbezorgde jeugd? Vijf Alphense jongeren spraken hierover met vier Alphense ouderen; Ger, Gerrit, Piet en Ruth. Tijdens deze wandeling delen wij enkele van hun herinneringen. Over hoe het toen was op de plekken waar we nu lopen. Welkom bij Als de mist optrekt. Tijdens de wandeling kunt u via de QR-codes die langs de route staan naar verhalen luisteren en filmpjes kijken. Het is belangrijk dat u voordat u aan de wandeling begint een QR-app op uw telefoon heeft geïnstalleerd. 

U kunt de wandeling HIER downloaden.
Kunt u de wandeling niet maken, maar wilt u wel de verhalen horen?  Dan kunt u hieronder de filmpjes bekijken per locatie. U kunt deze linkjes ook gebruiken tijdens de wandeling mocht u niet kunnen scannen.
Locatie 1 
Locatie 2
Locatie 3
Locatie 4
Locatie 5
Locatie 6
Locatie 7

Als de mist optrekt is een initiatief van Castellum i.s.m. Theater na de Dam 
Regie & concept:   Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen video en editing:   Robby Ishrat Hoesenie  geluid en compositie: Timon Persoon Spel:  Morris HamentMels van TolJari MolenkampMirthe Sanders  en Dagmar Dinjens* . Met dank aan Ger Bobeldijk , Antje en Ben HooijengaPiet BaaneRuth Stranders - de Graaf en Gerrit Vos voor hun verhalen. De interactieve wandeling komt tot stand met financiële steun van het Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn.

*
Dagmar Dinjens wel te horen is, maar helaas niet te zien i.v.m. quarantaine ten tijde van de opnames.

 

2020

Vorig jaar, precies 75 jaar na de bevrijding, herdachten we de oorlog thuis, maar hopelijk toch een beetje samen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei riep iedereen op om dit jaar thuis mee te doen. Met het uithangen van de vlag en via de digitale weg bijvoorbeeld door het luisteren naar de podcast Ik zou mijn deur open doen... over vrijheid toen en nu, die door Castellum en Theater na de Dam werd uitgebracht.  

U kunt de podcast beluisteren door op onderstaande afbeelding te klikken.

De podcast werd samengesteld en geregisseerd  door de Alphense theatermakers Iselin van Duuren en Manouk Martens, op basis van persoonlijke verhalen en ervaringen van zes jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar en een 85 jarige Alphense getuige van de oorlog. Door de Coronacrisis is vrijheid een actueler thema dan ooit, nu jongeren voor het eerst beperkt worden in hun vrijheid. De podcast werd gemonteerd  door componist en producer Timon Persoon en kwam tot stand met financiële steun van het Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn. 

Cast:
Ellen Dekkers
Dhr. van Duuren
Minke Mante
Constant Mante
Annika Muller
Iris Onderwater
Marlou Westerhuis

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.