THEATER NA DE DAM

OUDEREN & JONGEREN VOOR BIJZONDER THEATERPROJECT  

“Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?”
Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard. Castellum geeft deze verhalen sinds enkele jaren een stem in een uniek samenwerkingsproject met Theater Na de Dam. Deze landelijke organisatie zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu. Door het Theater Na de Dam-project komen jongeren, door de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Iets wat in deze tijd niet meer zo vaak voorkomt.    

Castellum heeft zich sinds een aantal jaar aangesloten bij dit jongerenproject van Theater Na de Dam. Ook in 2023 wordt er weer een jongerenproject georganiseerd. Castellum en Theater Na De Dam zijn op zoek naar jongeren én ouderen die samen zorgen dat deze geschiedenis levend blijft.

OUDEREN
We zoeken ouderen uit de gemeente Alphen aan den Rijn, die verhalen willen delen over hun ervaringen met de Tweede Wereldoorlog en/of over hun ervaringen met de Indische gemeenschap of Nederlands-Indië ten tijde van deze oorlog. Wilt u meedoen, dan kunt u een email sturen naar Annelies de Jeu, Creatief Producent bij Castellum: adejeu@theatercastellum.nl

JONGEREN
Jongeren (12 - 20) uit Alphen aan den Rijn gaan zich verdiepen in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit alles onder leiding van theatermaker Irene Cournil. Zij spreken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling die op 4 mei gespeeld wordt.
Aanvang is 21.00 uur, aansluitend aan de herdenking in het Burgemeester Visserpark. 

Ben je tussen de 12 en 20 jaar oud en wil jij in een voorstelling spelen? Kun je een verhaal vertellen, spelen, muziek maken, dichten of heb je gewoon interesse om de geschiedenis in te duiken? Doe dan mee aan Theater Na de Dam in Theater Castellum!

Planning
Vrijdagavond 24 maart: kennis maken en werken met theatermaker Irene Cournil
Zaterdag 15 april: gratis deelname aan landelijke workshop dag in Amsterdam*
Tussen 24 april en 3 mei:  voorstelling samen maken
Voorstelling spelen: donderdag 4 mei om 21.00 uur in Theater Castellum

Meld je nu aan bij Annelies de Jeu, Creatief Producent van Castellum via adejeu@theatercastellum.nl   

*Als vervoer lastig is, denken wij graag mee aan een oplossing.

 

Gegevens

Adres:

Rijnplein 1-3
2405 DB Alphen aan den Rijn

Open in google maps