In dit theatercollege laat prof. dr. Erik Scherder zien wat muziek teweegbrengt in de hersenen; dat is gewoonweg fascinerend! Zijn muzikale partner is deze avond pianovirtuoos Jan Vayne. Ook is er na afloop een meet & greet en signeersessie. Het belooft een prachtige en leerzame avond te worden, vol verrassingen, improvisatie en interactie!

“Je raakt er niet over uitgesproken, over muziek en de hersenen. Daarom is het zo bijzonder om dit met u allen te delen! Dit college is bestemd voor een breed publiek.” - Erik Scherder
Alleen al luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert, maar natuurlijk ook zingen en het bespelen van een muziekinstrument activeren grote, deels overlappende netwerken in de hersenen. Wat het allemaal nóg spannender maakt is dat deze netwerken nog volop in ontwikkeling zijn tot ongeveer het 25ste levensjaar. Daarbij spelen ze een superbelangrijke rol bij onze cognitieve functies, zoals geheugen, planning, set-shifting, controleren van impulsen, én ook bij de ontwikkeling van het empathisch vermogen! En wat dacht u van het effect van muziek op de hersenen van mensen met hersenletsel of hersenziekte, zoals de ziekte van Alzheimer.

Muzikale partner is Jan Vayne
Niemand minder dan toppianist Jan Vayne is de muzikale partner  van prof. dr. Erik Scherder op deze avond. Hij zal zijn unieke bijdrage op  inspirerende wijze leveren en virtuoos improviseren op zijn vleugel. Kom ook en ben getuige van de indrukwekkende interactie tussen deze genieën!

Over Erik Scherder
Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van zijn boek Laat je hersenen niet zitten zijn inmiddels meer dan 60.000 exemplaren verkocht. In april van dit jaar verscheen zijn tweede boek  Singing in the Brain, geheel gewijd aan muziek en het brein. Verder is hij vaak te zien in de Universiteit van Nederland en De Wereld Draait Door.

Over Jan Vayne
Pianist Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren!
Al op vierjarige leeftijd kreeg Jan pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij al concerten en sleepte hij zijn eerste prijzen in de wacht. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Vrijwel direct na het behalen van zijn solistendiploma aan het conservatorium werd hij in de jaren ‘90 een landelijke bekendheid dankzij zijn piano-improvisaties van popmuziek van o.a. Queen. Jan werkt samen met talloze symfonieorkesten, ensembles, koren en diverse musici binnen en buiten de klassieke wereld – zoals de Nederlandse producer en dj Armin van Buuren (Classical Trancelations) en Louis van Dijk (Jan Vayne plays The Beatles). De laatste jaren treedt Jan veel op samen met organist/componist Martin Mans en zangeres Petra Berger.


Nagenieten met een Nablijvertje
Bij deze voorstelling kunt u een Nablijvertje bestellen. Dit arrangement bestaat uit een drankje, diverse lekkere hapjes en kost € 7,75. Drinkt u graag een speciaal biertje, prosecco of wijn van de maand? Dan kunt u voor €10,25 de Luxe variant te reserveren. U krijgt dan ook een uitgebreider plankje met hapjes.

U kunt hier uw reactie plaatsen
za 16 mrt 2019

Specials

Aanvang 19:30 uur

Vanaf € 33,40

Twitter

Kalender